Artık eskisi kadar teknolojiyi an be an takip edemiyorum. Fırsat buldukça güncel haberlere bakıyor, yeni neler varmış şöyle bir göz gezdiriyorum. Apple’a olan hayranlığım ise aynen devam ediyor. Ancak sadece Apple ile ilgilenmediğim için diğer markaların da teknolojileri ilgimi çekmeye devam ediyor…
Son zamanlarda mobil cihazlardaki yükseliş ortada. Eminim bir coğumuz evimizdeki o hantal PC’leri açmıyoruz bile. Sosyal ağların tümüne mobil cihazlarımızdan erişiyor, sevdiklerimizle mobil cihazlar üzerinden iletişime geçiyor hatta oyunları bile bu cihazlarımızda oynuyoruz. İlk iPhone’umu aldığım yılı hatırlıyorum. 2009’du sanırım. 2010’da olabilir. iPhone 3GS modeli. Kesinlikle inanılmaz bir cihazdı. Ancak şimdiki zamana göre içerisindeki donanım kesinlikle geri kalmış bir teknoloji olmaktan öteye gidemiyor. Şu an iPhone 6 Plus kullanıyorum. En azından günümüz teknolojisine ayak uydurur nitelikte. Peki o dönemden bu döneme mobil cihazlarımda kullandığım uygulamalar ya da yaptığım şeyler değişti mi? Sanırım bunun tek bir cevabı var… HAYIR değişmedi.
Ancak aradan geçen 6 seneye baktığımızda cihazlar donanım bakımından masaüstü bilgisayarları bile geçecek duruma geldi. 8 çekirdekli işlemciler, 8GB RAM’ler, 128GB depolama alanları (mekanik değil flash bellek’den bahsediyoruz. Korkunç hızlı depolama alanları demek bu.) gibi gibi… Tamam grafik birimleri profesyonel olmasa bile oyunların kalitesi bile yükseldi. Ve tabi orantılı olarak da bu cihazların fiyatları… Keşke fiyatlar da yerinde sayabilseydi. Ancak benim aklıma takılan en önemli konu; donanımlar bu kadar uçuyorken bizler bu cihazlarla neler yapıyoruz? Öncelikle büyük bir kitlenin sosyal ağlarda vakit geçirdiği su götürmez bir gerçek. Bu donanım harikası cihazlarla yapılan en önemli şeylerin başında fotoğraf ve video paylaşımı geliyor. Peki tamam; kamera konusunda da devrimsel gelişmeler yaşanmıyor değil. Hatta kompakt kamera sektörünü de neredeyse yok etmiş durumda mobil cihazlarımız. Peki bu işlem gücünün tamamı neye gidiyor?
Aslında biraz düşündükçe mobil oyunların dışında akıllı asistanların da işlem gücü konusunda pek tutumlu olduklarını düşünmüyorum. Tabi mobil cihazımızda video işlemleri yapıyorsak bu da güçlü donanımların gerektiği anlamına geliyor. Kaliteli fotoğrafları işlerken de bu cihazların yeterli işlem gücü için güçlü donanımlara ihtiyaç duyduğu kanaatindeyim. 4K video, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve bu fotoğraflara özel filtreler ve düzenlemeler eklemek kesinlikle iyi bir donanım ihtiyacını ortaya çıkarıyor. WhatsApp kullanırken 8GB Ram ne işe yarar bilmiyorum ama onlarca uygulama açıkken ve o uygulamalar arasında hızlıca geçiş yaparken bu kadar yüksek kapasitenin epey işe yarayacağı kesin.
Gel gelelim teknoloji bu aralar mobil alanda da biraz doygunluğa erişti diyebiliriz. Zaten masaüstü ve laptop satışları dünya genelinde ciddi anlamda azalmışken insanlar cep telefonu ve tabletlere’de yavaş yavaş doyuyorlar. Çünkü cihazlar gerçekten çok güçlü ve üretkenlik dışında bir çok şeye “fazla” bile. Kaç kişi bu güçlü donanımları bir şeyler üretmek için kullanıyor? Yaptığımız şey fotoğraf çekip Instagram’a koymak ve “like” almak. Bunlar için 8 çekirdekli işlemciye ihtiyacımız var mı? Bence yok. Ancak ortada büyük bir pazarlama gerçeği var. Yapılan reklamlar ve stratejiler bizi sürekli yeni bir cihaz almaya itiyor. Bu gerçeği de göz ardı etmemiz gerekli.
İhtiyacımızın gerçekten ne olduğuna karar verip buna göre doğru cihazı almalı ve gerksiz fiyat politikalarından kaçınmalıyız. iPhone 6S’iniz size yeterli geliyorsa gerçekten işi bitene kadar yenisini almamanızda fayda var. Bırakalım da Apple mühendisleri biraz kafasını çalıştırsın ve daha devrimsel ürünler ortaya çıkarsın. Biz de yeni iPhone’ları almaya devam edelim 🙂
Sevgilerle…
Hala iPhone 3GS kullanıyorum. 4 yıldır hiç değiştirmedim. Hiçbir sorun da yaşamadım. Telefonumla övünüyorum ama arkadaşlarım ne var bunda övünecek sen oyun oynamıyorsun sosyal medyada yoksun yolda kedi görmesen fotoğraf çekeceğinde yok senin telefon dayanır tabi diyorlar.
BeğenLiked by 1 kişi
😂😂😂 Ben de özledim eski telefonumu
BeğenBeğen