Geleneksel Yöntem Mi?

Bu kez değinmek istediğim konu eminim sürekli yaptığımız fakat gündelik hayatımızda aslında çok da önem vermediğimizi sandığımız bir konu ile ilgili… 

Belki kafanızda bir sürü şey canlanmaya başlamış olabilir. Ancak ben sizi daha fazla düşündürmeden direkt konuya giriş yapayım. Not almak… Evet değinmek istediğim ana konu bu. Not almak daha okul döneminde edindiğimiz en temel alışkanlıklarımızdan biri bana kalırsa. Ve çok da faydalı bir edinim olduğunu da düşünüyorum. Tahmin ediyorum ki bu konuda bana katılıyorsunuz.

Geleneksel yöntemlerin sonu mu geldi?

Benim okul çağımda not alma alışkanlığı, defter ve kalem ile yapılan bir ritüeldi. Ritüel diyorum çünkü okul zamanı defterlerimize ders notlarımızı yazar dururduk. Halbuki çoğu zaten kitaplarda da yer alan şeylerdi. Neyse konumuz bu değil, konumuz not alma alışkanlığımızı hangi yöntemlerle yaptığımız. Benim zamanımda defter ve kalemin yeri apayrıydı. Teknoloji yeni yeni hayatımıza giriyordu ancak evlerimizde bilgisayar bulunması bile lüks sayılan zamanlardı… Kesinlikle güzel günlerdi.

Not alma yöntemlerine günümüzde şöyle bir göz attığımızda; teknolojinin artık defter ve kalemin ne denli yerini aldığını çok net bir şekilde görebiliyoruz. Cep telefonlarımızda yapılacaklar listeleri oluşturuyoruz. Sevdiğimiz bir konu ile ilgili makale okuduğumuzda onu hemen yer imleri listemize ekliyoruz ya da beğendiğimiz bir fotoğrafı hemen notlar uygulamasına olduğu gibi aktarıyoruz. Ne kadar da kolay ve pratik öyle değil mi?

“Ancak burada aslında dikkat edilmesi gereken en önemli konu tuttuğumuz notları kategorilere ayırıp bize verimli olabilecek şekilde gruplandırmak.” Yüzlerce hatta binlerce notun arasında kaybolmak nedir eminim hatırlarsınız post-it dönemlerinden… Kategorilere ayırmak da aslında küçüklükten beri alışılagelmiş bir konu değil mi bizim için… Hafızanızı yoklayın şöyle bir; Türkçe defterimiz ayrı, Matematik defterimiz ayrı değil miydi? Peki küçüklükten gelen bu alışkanlığı dijital not defterlerimizde de uygulasak verimliliğimizi maksimum seviyeye çıkaramaz mıyız?

Aslında dijital not tutmanın günümüzde geleneksel yöntemlere göre çok büyük bir avantajı da onlara internet olan her yerden ulaşabiliyor olmamız. Kendimden örnek vermem gerekirse, cep telefonumda aldığım bir notu eve vardığımda aynı şekilde bilgisayarımda da görebiliyor olmam iki veya üç iş yapmamı ve zamandan tasarruf etmemi sağlıyor desem, sanırım siz de bana katılırsınız.

Bu yüzden çağımızın mevcut koşullarına ayak uydurarak teknolojik yöntemlerin artık geleneksel yöntemlere göre hayatımızı biraz daha kolaylaştırdığını düşünüyorum. Peki çağımızın bu güzel yöntemlerinin dezavantajları da yok mu? Tabi ki var… Elektrik gider, internet kopar ve bütün notlar geçici bir süre erişilemez olur… Hayır mı? Peki  o zaman hard disk bozulur ve bütün arşiv yok olur gider? Bu senaryo da mı olmadı? Bilgisayarınıza virüs girer ve Windows açılmaz bu sefer de bilgisayarınızı yeniden kurar ve bütün verilerinizi kaybedersiniz? Tamam kabul ediyorum artık bu senaryolar hiç de korkutucu değil biliyorum. Tüm verilerimiz ne de olsa Bulut Teknolojileri ile internette emin ellerde…

Kendi tezimi çürütmeye çalıştığımda bile pek başarılı olmadım gördüğünüz gibi. İşte bu yüzden günümüzde daha doğrusu dijital çağda not alma alışkanlıklarımızda geleneksel yöntemlerden çok daha farklı bir hal almış durumda. Peki bu alışkanlıklar kötü mü? Hayır tam aksine verimli bir şekilde kullanabilirsek mükemmel yöntemler bana kalırsa.

A bu arada; eğer not tutmayı sevmiyorsanız benden size büyük bir tavsiye. Kesinlikle not tutmayı alışkanlık haline getirin. Çünkü bilgilerinizi taze tutmanız açısından size çok büyük faydası olacaktır. Not alın, herşey ile ilgili olabilir. Ama kesinlikle not tutmayı alışkanlık haline getirin…

Sevgilerle…

Geleneksel Yöntem Mi?” için 9 yorum

  1. Merhaba. Cep telefonunuzda kullandığınız ve memnun kaldığınız bir uygulama var mı notları tutmak ve sınıflandırmak için?

    Beğen

  2. iPhone kullanıcısı olduğum için kısa notlarda standard uygulaması olan Notlar’ı kullanıyorum. Fakat bunların dışında özellikle web ortamında makaleler vb diğer şeyler için öncelikle Pocket uygulamasını ve Pocket’da kaydettiğim içerikleri’de Evernote’da saklıyorum. Evernote’un ücretsiz sürümü yeterli oluyor. Özellikle kategori özelliği ayrı ayrı başlıklarda çeşitli notları saklamana yardımcı oluyor. Bunun dışında Etiket özelliğinden de bolca faydalanıyorum. Pocket’ın mantığı da aslında şu. Web’de beğendiğin ve okumaya fırsat bulamadığın içeriği ona kaydediyorsun. Daha sonra istediğin zaman okuyabiliyorsun. Bir nevi Instapaper gibi bir uygulama.

    Umarım işine yarar bu uygulamalar…

    Liked by 1 kişi

  3. Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. İşime yarayacağından eminim. İyi günler.

    Beğen

  4. Bir zamanlar not defterim;
    kapağına girilmez işareti yapıştırılmış ama sayfalar üflesen uçacak. İçindeki takvim geçen senenin. (defter zamanında değiştirilmemiş, çünkü bazı notları aktarmak gerek) Sayfalar bitse bile her boşluğa yazılır. Sonra yazılar ne okunur ne bulunur.

    Beğen

  5. Aramızda kalsın iş yerimde notlarım için hala defter kullanıyorum 😊

    Beğen

  6. Ben zirvede bıraktım. Defter en son kedimin ağzındaydı. Çalmış oyun oynuyordu. Beni görünce bırakayım istersen diye bakış attı. Devam et dedim.

    Beğen

  7. 🙂 🙂 İyiymiş… Kedine benden selam söyle.

    Beğen

  8. Söyledim. Onun da selamı var:)

    Beğen

Lütfen bir cevap yazın.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close